Ustipci/Mekike

Ustipak är en munk liknade degboll som friteras och är populär på hela Balkan. Med enklare ord så är det en snabbvariant av munkar.
Dem kan ätas både söta och salta.
Brukar ofta ätas till frukost, mellis eller som kvälls tilltugg.

Vill du äta dem söta så kan du rulla dem i socker/florsocker, eller doppa dem i smält Nutella eller bred på lite god sylt, ringla över sirap, ja ! Alternativen är många.
Vill du äta dem salta så gärna med en fetaost bit, eller smaksatt färskost med något gott pålägg eller korvbit.
Du kan även minska på sockermängden till en tsk i receptet, eller strö lite flingsalt över dem när dem är klara om du vill förstärka sältan i dem.

Här har jag bara rullat dem i strösocker.

Smakar väldigt snarlikt som munkar.

Super gott !

Så här gör jag:
Recept:

3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vatten
500 g mjöl
20-25 g jäst
1 msk salt.
1 msk socker


Gör så här:
Värm mjölken i en skål så att den blir finger varm.
Smula ner jästen, tillsätt socker och en stor matsked mjöl.
Rör runt väl och låt skålen stå och vila/svälla ca 10 minuter.

Lägg i ca 450 g vetemjöl i en bunke.
Tillsätt skålen med jäst, ägg, vatten och salt.
Blanda allt till en jämn smet.
Smeten ska vara lös när den är. färdigblandad.

Tycker du smeten är för lös tillsätt dem resterande 50 g vetemjöl.

Låt smeten vila ca 10-15 minuter.

Hätta upp en stekpanna/kastrull rikligt med olja.
Om du är osäker om oljan är varm så kan du göra ett litet test med en bit av degen först.
Flyter degbiten upp direkt då är det dags att börja steka/fritera.

Ta fram 2 matskedar och doppa dem i lite olja.
Ta med hjälp av matsked upp en stor deg bit och dra försiktigt ner degbiten i oljan med hjälp av den andra matskeden.

Låt degbitarna få färg och vänd på dem. ( dem tar relativt fort färg)

Lägg dem sen på lite hushållspapper så att överflödigt fett rinner av.

Rulla i socker/ florsocker, doppa/skeda på Nutella, klicka på en god sylt, eller ringla på lite sirap om du vill ha dem söta.
Annars är dem goda att äta med en bit fetaost, smaksatt färskost, smakrik ost och något gott pålägg, korv osv.

Smaklig spis :)